Friday, January 18, 2019

"Стажантът" в Белия дом. За Тръмп и победоносния хаос в една президентска кампания.



от Ангелина Марковска



       „Стажантът“ ( The Apprentice) е популярно американско реалити шоу с водещ Доналд Тръмп до 2015 година. Рекламирано като „върховното интервю за работа“, шоуто включва между 16 и 18 кандидати, които в различни групови задачи доказват лидерските си умения и се борят за спечелване на едногодишен договор за работа с начална заплата 250 000 долара в една от компаниите на магната Тръмп. Кандидатите живеят заедно в един от апартаментите в емблематичната Тръмп Тауър в Ню Йорк. Всеки епизод обикновено завършва с елиминирането на един кандидат от Тръмп с репликата „Ти си уволнен!“ (You're fired!), която се превръща в крилата фраза за предаването и Тръмп. Само се колебаем, колко бързо щеше да бъде "уволнен" Тръмп, ако беше един от 18-те участници в "Стажанта" след 2016 година, когато водещ на предаването става не кой да е, а Арнолд Шварценегер?!? За съжаление, президентският пост на САЩ не е опитно поле, а грешките се плащат скъпо.
           Без съмнение избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените Американски Щати през 2016г. е едно от най-шокиращите събития в съвременната американска политическа история. Впечатляващото в цялата предизборна драма, приличаща повече на водевил, е как човек с толкова скандална биография и родословие, която по американските политически стандарти би трябвало да приключи с предизвестен провал, успява в крайна сметка да завърши успешно. Дори прилагателното „скандална” е твърде умерено, защото става дума за откровена електорална шарлатания. Шарлатания – кумулирана по наследство и със съществена външна помощ. Дори да се докоснем до родословното му дърво, което той крие с непрестанна речитативна екзотика е напълно ясна за рационалния читател. Семплата интроспекция е категорична. Дядото, изгонен от кайзерова Германия, намира бленуваната американска мечта, създавайки питейни заведения и откровени бардаци по пътя на Златната треска в Калифорния и Колорадо след Гражданската война. Бащата на Тръмп - замесен в корупционни сделки на най-високо ниво за строителството на жилища за завърналите се от Европа и Япония американски войници. Очевидно Тръмп унаследява генетична корупция в гигантски размери. Възпитан в семейство, където бруталната комерсиалност е поведенчески принцип, без никаква етическа установка на модерен предприемач.
          Доналд е четвъртото от петте деца на Фред Тръмп – богат строителен предприемач, с бизнес седалище в Ню Йорк. Тръмп е силно повлиян от баща си в опита да направи кариера в сферата на недвижимите имоти.
Фред и Доналд Тръмп - баща и син.
След като завършва бизнес-училището Wharton към Университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си „Тръмп Организейшън“. Звездата му изгрява през 80-те години на миналия век. Бонвиван, милиардер със съмнителна репутация от спекулативни сделки с недвижими имоти и казина – идеалният реципиент и образец за формиращите се пост-комунистически елити в Източна Европа. Среща се с Горбачов, опитва пробив и в други страни от бившата съветска орбита, но без особен успех. Сър Робърт Максуел, приятел с повечето комунистически величия, го измества. Принципът е прост: публикува спомените им, написани от други, в огромни тиражи. Прави ги милионери. Максуел умира на 5 ноември 1991г. Пада от яхтата си. Следствието не дава яснота по случая. Мосад разбира се е основният заподозрян – евреите не прощават на своите, когато работят за лична облага. В това време Тръмп набира височина. Американският мултимилионер е звезда на медийния небосклон, но крайно порочен. Според О’Браян - един от биографите му, с когото в последствие води съдебни дела, Тръмп никога не е бил милиардер, а просто мултимилионер, като оценява активите му на 250 милиона долара (за което Тръмп се обиди и го даде на съд). В началото на новото хилядолетие Доналд започва да се интересува от политика. Кризисната точка е 2011г. На организирано парти за журналисти отразяващи дейността на Белия Дом, на което присъства и Тръмп, първият чернокож президент на САЩ го унижава с няколко реплики, визиращи именно него. Отключен е пусковият механизъм. Тръмп, който като мултимилионер, а не като милиардер е егоцентрик желаещ отмъщение се позиционира много лесно. Вкарва хиляда долара за регистрация в Републиканската партия, а след това още 10 милиона при положение, че ще бъде избран. Целта на кампанията е да ограничи щетите от евентуално поражение. И тогава идват руснаците.
Стив Банън, интелектуалният могул на кампанията твърди, че още през 2013г., когато в Москва организира поредния конкурс за женска красота, Тръмп се е опитал да се срещне с Владимир Путин. Според Банън срещата не се е състояла, но може да се предположи, че руснаците вече са избрали печелившия кон, на който да заложат. По това време Ген. - щаба на руската армия притежава бойна формация от 700 високо квалифицирани хакери, подготвени за кибер-диверсия. Руските кибер-мечки провеждат стандартна, но високо ефективна операция, свързана с "хакване" на електронната поща на Хилари Клинтън. Осветляват начините за финансиране на кампанията и методите за дискредитиране на кандидатите за президент от Демократическата партия. Между самите демократически кандидати започва остро съперничество, наподобяващо война. Не по-слабо е разточителното несъгласие при републиканците. Ролята на Банън, второразряден продуцент на комерчески реклами, е да придаде доктринален заряд на Тръмп-кампанията. Тръмп е новият консерватор, изолационист, анти-емигрант, говорещ глупотевини, но харесвани от разсърдения бял човек от Средния Запад. Тръмпизмът като консервативна доктрина не съществува и не може да има. Причината е проста: Тръмп става президент на 70 години. Роналд Рейгън на 69. Вторият мандат на Рейгън беше белязан от болестта на Алцхаймер. От 74-годишния Тръмп не може да се очаква нищо значимо, освен хаос. И всеки дълбоко "интелектуален напън" да се потърси логика или стратегия свише в действията и политиката на Доналд Тръмп е най-малкото смехотворен. Ето защо.


***

       Две години след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като 45 президент на САЩ, стана ясно, че почти всяка организация, която той е ръководил през последните 10 години е обект на съдебни разследвания. Като прибавим и знаковите скандали свързани с руската намеса в изборите за президент от 2016 година, както и компрометирането на редица служители от предизборния му щаб, а в последствие и президентската администрация, то можем основателно да поставим въпроса за степента не само на неговата професионална компетентност, но и морално-етични репери.

Най-общо четири са ключовите скандални събития/факти, с които последните могат да бъдат измерени:

1/ Частната компания на Тръмп - "Тръмп Организейшън", която e обект на поредица от заведени граждански искове във връзка с нерегламентирани бизнес практики, данъчни измами, финансови дарения от чуждестранни правителства посредством лобистки организации и поставени трети лица, в абсолютно нарушение на американската Конституция и др.


2/ Президентската кампания на Тръмп от 2016 г., която е все още "под надзора" на специален прокурор Робърт Мълър. Към този момент разследването за установяване на евентуална чужда руска намеса в избора на Тръмп за президент, вече е довело до самопризнания от страна на ексшефа на предизборния щаб - Пол Манафорт и други четирима съветници.


3/ Комитетът по встъпването в длъжност на Тръмп, подготвящ и преходния период между двете президентски администрации също попада в полето на специален прокурор Мълър във връзка с получени незаконно чуждестранни дарения, вкл. и от анонимен украински политик посредством поставено лице.


4/ Благотворителната фондация на Тръмп, срещу която са заведени серия от съдебни дела, вкл. и от щата Ню Йорк, отправяйки директни обвинения за "перманентни нарушения на закона" чрез неправомерно и нецелесъобразно изразходване на средства от дарения, вкл. за реновиране на хотели от веригата "Тръмп Ентертеймънт Ризортс“, за бизнес и други лични разходи на Тръмп.



1. "Тръмп Организейшън" 

Още в далечната 2009 година, срещу една от компаниите на Тръмп в бизнеса с недвижими имоти - международната верига хотели с марка "Тръмп" (Trump International Hotel & Towers) е заведен колективен съдебен иск във връзка с недовършен луксозен апарт-хотел на плажа Форт Лодърдейл, южна Флорида. Искът е от името на купувачите, които се опитват да си върнат вложените средства, твърдейки, че са били подведени да се включат в строежа на зелено, внасяйки депозити от 20 %, изчислени от стойността на луксозните апартаменти. Рекламният трик, с който ищците по делото - Джоузеф и Гайтано Салерно, както и фирмата за недвижими имоти "Трилоджи" са подведени включва широкото популяризиране на апарт-хотела като част от веригата луксозни хотели с марка "Тръмп", включително експлоатацията им на принципа на отдаване под наем, в случай че собствениците решат да не ги обитават постоянно; включването им в хотелската система за обслужване и администриране на хотели "Тръмп". На пръв поглед нищо необичайно, ако не прибавим към уравнението малката подробност, че рекламирането на имот под шапката на бранда "Тръмп", според привлечен в съдебното дело експерт по недвижими имоти, покачва цената на квадратния метър с 200 000 долара. След започването на строежа през 2005 година, съгласно договорните условия купувачите внасят депозити от по 150-200 000 щ. долара (20%) за апартаменти на цени, започващи от 750 000 щ. долара. Четири години след старта на проекта, през май 2009 година се оказва, че нищо от обещаното не е изпълнено. Първо, луксозната сграда във формата на круизен кораб издържан в стилистиката на 20-те години на миналия век, която трябвало да бъде годна за експлоатация още през 2007 година, съвсем не била завършена. Второ, изненадващо след сериозните финансови затруднения, а по-късно и фалит на основния кредитор - чикагската "Corus Bank" ( също обвиняема по делото), Тръмп внезапно оттегля така да се каже името си от луксозния хотел, което според ищците необратимо сваля цената на имотите. Практически без рекламата на апарт-хотела, като част от веригата международни хотели с марка Тръмп, без включването им в хотелиерската система за резервации и наемане, стойността на имотите драстично се занижава, нанасяйки материални щети на ищците. Трето, въпреки внесените депозити ( от които в последствие се оказва, че 10 % са пренасочени към чикагска застрахователна компания като гарант - също обвиняема по делото) на потърпевшите са поставени неизпълними, ултимативни условия, свързани с намирането на експресно кредитно обезпечаване за договорените апартаменти (в рамките на 10-ина дена) и то без ответни гаранции от страна на строителите за успешно приключване на покупко-продажбите. Любопитен факт е, че един от строителите на луксозната сграда, също обвиняем по делото - частната фирма Бейрок Груп, специализирала в строителството и търговията с недвижими имоти, не е случайна, а дългогодишен партньор на Тръмп в бизнес начинанията му от 2001 година насам. Още по-интересно е, че основният собственик на Бейрок Груп - Тефик Арифов, турчин, роден в Казахстан, бивш служител в Търговското министерство на СССР, е от приближените до кръга бизнесмени около руския президент Владимир Путин.Арифов напуска съветското министерство през 1991 година и основава своя частна компания оперираща в бизнеса с редки метали. През 1993 година Арифов се дислоцира в Турция, където започва бизнес с недвижими имоти. През 2001 година премества част от дейността си в САЩ, основавайки компания Бейрок Груп.
Доналд Тръмп, Тевфик Арифов (партньор в Bayrock) и Феликс Сейтър на Trump Soho Launch Party 19 септември 2007 в Ню Йорк. Photo credit: Mark Von Holden / ...
 
През 2005 година "Тръмп Организейшън" встъпва в договорни отношения с Бейрок, представлявана от Феликс Сейтър за строежа на луксозна офис сграда в Москва, като Бейрок се нагърбва със задължението да намери руски инвеститор и подходящо място за строежа. Така или иначе през 2007 година инвеститор е открит, но така и не се стига до подписване на сделка. Компанията Бейрок Груп е компрометирана и подсъдима по различни дела за измами, неспазване на договорни ангажименти и финансови задължения. Ексклузивният представител на Бейрок Груп по това време - Феликс Сейтър е руски евреин, емигрирал със семейството си в САЩ на 8 годишна възраст. Противоречива личност, с няколко присъди, вербуван от ФБР за работа на терен в Русия. През 1998 година, той е подсъдим за рекет и данъчни измами на стоковия пазар на стойност 40 милиона щ. долара. Според доказателствата по делото схемата се свързва с Коза Ностра и опита й да пробие на Уолстрийт. Сейтър се признава за виновен и лежи в затвора, впоследствие е "освободен", заради "съдействието" което оказва на ФБР при разкриването на престъпления със статут на заплаха за националната сигурност на страната. Горе долу по същото време Сейтър се присъединява и към Бейрок Груп - 2001 година, когато компанията наема луксозен офис в Тръмп Тауър. От тогава датират и близките му отношения с Тръмп и неговото семейство. В последствие, във връзка с поредица от съдебни разследвания и дела с предмет - бизнес отношенията между Бейрок Груп и Доналд Тръмп в периода 2002-2011 година, Тръмп публично заявява, че почти не познава Сейтър и не е бил наясно с криминалното му минало. Според някои американски разследващи журналисти, работили по темата за руската следа в президентската кампания на Тръмп, както и анализатори от различни мозъчни тръстове (най-вече Института Брукингс), става въпрос за класическа схема за пране на пари, осигурени от приближени до Путин руски бизнесмени и инвестирани в частния бизнес на магната Тръмп в САЩ и зад граница.
Съмненията около произхода на финансовия капитал на бизнес-империята "Тръмп" не спират до тук. Случаят с американските военни ветерани, настанени в хотели на Тръмп във Вашингтон и околностите, и над 500-те нощувки (всяка от които на стойност над 500 щ. долара) платени от правителството на Саудитска Арабия е изключително любопитен, защото според изнесената в няколко американски вестника информация, между които и флагманът Вашингтон Поуст, както и от интервюта с ветерани - участници в събитията, става въпрос за креативен маньовър от страна на Саудитска Арабия, посредством официалните им лобисти в САЩ (най-вече в лицето на дългогодишния партньор - базираната във Вашингтон Qorvis/MSLGroup) да финансират и то в големи размери частния бизнес на Тръмп. Използваната схема е добре позната за изследователите на американския лобизъм: от 2016 година Qorvis/MSLGroup започва организиране на серия от "пътувания" на американски военни ветерани до столицата Вашингтон, с цел срещи с американски конгресмени в опит за промяна и протест срещу готвените промени в американското законодателство, според които бивши военни могат да бъдат обект на съдебни дела за това, което са извършвали в мисии зад граница. Според военните ветерани, никой от тях не е бил наясно, че разточителните пътувания до Вашингтон D.C., Гарнирани с луксозни нощувки, обеди, вечери и приеми в хотелите на Тромб се плащат от правителството на Саудитска Арабия посредством Qorvis/MSLGroup и официални лобисти. В предоставените документи по казуса - дневния ред и официалната програма на срещите с дребен шрифт под линия е записано, че събитието се финансира с любезното съдействие на правителството на Саудитска Арабия. Изнесените подробности в американските медии от миналата година, проследяват връзката между парите на саудитското правителство и хотелиерския бизнес на Тромб, както и "нескопосаните" опити за лобизъм по отношение на готвения закон, за който и самите ветерани признават, че още на третата си "среща" в Капитали, разбират, че е кауза пердета и няма да бъдат чути. И въпреки това луксозните визити не спират. Не секва и паричният поток към бизнес-империята Тръмп. Както и самите ветерани признават в последствие - "употребени" са като параван за незаконно финансиране. С оглед на случилото се в посолството на Саудитска Арабия в Турция убийство на журналиста Джамал Хашоги, връзката между Саудитска Арабия и бизнеса на Тръмп ще продължава да буди сериозен интерес и през настоящата година.

2. Кампанията

             

     Разследването на специален прокурор
Специален прокурор Р.Мълър
Робърт Мълър започва през 2017 година, след уволнението на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми и изнесената от него информация. Мандатът на Мълър първоначално включва разследване за установяване на евентуална руска намеса в изборите от 2016 г., и съвместни действия на Кремъл с членове от предизборния щаб на Тръмп. След напускането на Коми, към задачите на Мълър се добавя и още една - не/установяване на съзнателни действия на Тръмп за възпрепятстване на разследването за руската следа в изборите.

            До края на миналата 2018 година рекапитулацията по горните казуси е следната: 33-ма са обвинените от Мълър, от тях 26 са руски граждани, уличени в кражба и злоупотреба с лични данни от "хакнати" електронни пощи на политически партии, както и за това, че са направили опит да повлияят на общественото мнение посредством разпространение на фалшиви новини (fake news) в социалните мрежи.
Пол Манафорт
            Някои от най-близките сътрудници на Тръмп от предизборната кампания набързо признават вината си.  Между тях е бившият шеф на предизборния щаб Пол Манафорт. През август 2018 година Манафорт е обвинен за данъчни и банкови измами, признава се за виновен през есента на същата година, като дава съгласие за активно съдействие на разследването, макар и по-късно да се установи, че е лъжесвидетелствал.
            Дузина членове на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, са обвинени в опит да пробият компютърната мрежа на Демократическата партия и саботират кампанията на Хилъри Клинтън. Листът на обвиняемите включва и руска група от интернет тролове - 13 души (между които и Евгений Пригожин - идентифициран от руските медии като олигарх, приближен на Путин) и три компании, за които се твърди, че са ръководили схема за манипулация на изборните резултати, както и лондонски адвокат, обвинен в лъжесвидетелстване пред следователите.
Сред заслужаващите специално внимание от списъка с обвиняеми са тези от близкия кръг на Тръмп, а именно: Пол Манафорт, Майкъл Коен и Майкъл Флин.
Пол Манафорт е лобист със сериозна практика, шеф на предизборния щаб на Тръмп, който през септември 2018 год. пледира виновен като съучастник в конспирация против САЩ, както и за нарушение на закона. Малко преди това, Манафорт е признат за виновен и по няколко дела за данъчни измами и финансови злоупотреби. От повдигнатите срещу него общо 18 обвинения, е осъден за 8. Манафорт е обвинен и във възпрепятстване на разследването за негово участие в тайна лобистка схема, свързана с Украйна. Тук е мястото да припомним, че Манафорт е и един от съветниците на бившия украински президент Виктор Янукович.
Майкъл Коен
Майкъл Коен - дългогодишен адвокат на Тръмп, признава се за виновен по 8 от отправените му обвинения и получава 3 години затвор за лъжесвидетелстване пред Конгреса, както и за финансови измами. Коен не отрича, че съзнателно е представил лъжливи показания във връзка с опитите на Тръмп за старта на бизнес проект в руската столица и то по време на президентската си кампания. Като част от сделката със съда, Коен потвърждава, че е "купил" мълчанието на двете дами, спрягани в интимни отношения с Тръмп, съгласувайки действията си със самия Президент, на което последният отговори с лични нападки и пълно отрицание.
Майкъл Флин
Майкъл Флин - бивш Съветник по национална сигурност на президента Доналд Тръмп, признава се за виновен в лъжесвидетелстване пред федералните следователи за съдържанието на личния си разговор, проведен с руския посланик Сергей Кисляк относно санкциите, наложени на Русия и то само седмица преди президентските избори.

Интересен е случаят и с Джордж Пападопулус - бивш външнополитически съветник в предизборната кампания на Тръмп, също признал се за виновен в лъжесвидетелстване пред ФБР по отношение на връзките си с руски граждани, свързани с пробива в електронната поща на Хилъри Клинтън. Документите, публикувани по делото в края на октомври 2017, доказват, че Белият дом е знаел за дългогодишните усилия на Пападопулус да организира среща между Тръмп и руския президент Владимир Путин. След признанията на Пападопулус, по познатата вече схема Белият дом се разграничава от него, обявявайки го просто за „доброволец на ниско ниво“ в предизборната кампания на Тръмп.


До този момент разследването и обвиненията повдигнати от специален прокурор Мълър и неговия екип могат да бъдат обобщени в следната таблица:

Вид престъпление





Обвиняеми
Лъжесвидетелстване

( фалшиви показания, документални измами)
Финансови злоупотреби
(данъчни измами, неправомерно подадени/скрити банкови сметки зад граница)
Кражба на идентичност и злоупотреби с лични данни
( регистриране на банкови сметки с откраднати лични данни)
Други обвинения
( заговор срещу САЩ и др.)
Пол Манафорт

Осъден

Признал се за виновен
Майкъл Коен
Признал се за виновен
Признал се за виновен

Признал се за виновен
У.Самуел Патън



Признал се за виновен
13 руски граждани

Обвинени
Обвинени
Обвинени
Рик Гейтс
Признал се за виновен


Обвинен
Макъл Флин
Признал се за виновен



Джордж Пападопулус
Признал се за виновен



Ричард Пинедо


Признал се за виновен

Константин Килимник



Обвинен
Алекс Ван дер Цван
Признал се за виновен



12 служители на руското разузнаване (ГРУ)



Обвинени
Източник : The Washington Post, Dec.12, 2018



Въпреки усилията и известния прогрес в работата на Мълър към днешна дата все още не е ясно докъде ще стигне разследването на руската следа - дали ще завърши с поредица от повдигнати обвинения, или само писмен доклад, изпратен до Министерството на правосъдието?
            Тръмп многократно отрече за наличието на "тайно споразумение" между членове на екипа му и руската държава. Заемайки отбранителна позиция на свой ред обвини прокурорите в политическа преднамереност и "лов на вещици".
Джордж Пападопулус
Съветници, приближени до администрацията му съобщават, че с навлизане на разследването в критичния заключителен етап, Тръмп ще се активизира, като засили атаките, надявайки се да подкопае общественото доверието към работата на Мълър. Класически PR ход за врелия и кипял в американския шоубизнес магнат. Остава отворен обаче въпросът, възможно ли е при наличието на толкова не/случайни връзки между знакови лица от предизборния щаб и бизнеса на Тръмп с руски граждани и бизнес проекти да остане място за съмнение?


3. Комитетът по встъпване в длъжност
            

           В процеса на разследването за руската следа в президентската кампания на Тръмп, вниманието на специален прокурор Мълър е привлечено и от още един твърде притеснителен, за да бъде игнориран факт, а имено близо 107 милиона щ.долара, постъпили официално като "дарение" за Комитета подготвящ встъпването в длъжност на новия президент. Предположението, с което екипът на Мълър се впуска в разследване за произхода на парите, е за незаконно дарение от страна на чуждестранни граждани, посредством трети поставени лица. И двете в абсолютно нарушение на американската Конституция.

Предположението се оказва вярно. В края на август 2018 година американският политически консултант - Самюел Патън признава за съучастие в схема за пренасочване на 50 хиляда щ. долара, предоставени от анонимен украински бизнесмен посредством трето лице (американски гражданин), към Комитета по инагурацията на Тръмп. В замяна на солидната сума украинският бизнесмен се сдобива с 4 билета за официалната церемония по встъпване в длъжност.
            Самюел Патън пледира виновен, за това че пропуска да се регистрира като професионален лобист, работещ за чуждестранни интереси, въпреки, че е бил наясно с изискванията на американския закона ФАРА (Foreign Agents Registration Act) приет още през 1938 година с цел ограничаване на нерегламентираното влияние на чужди принципали върху американската политика. Познаването на закона е видно от личния сайт на Патън, където в графата "професионален опит" е посочил свои предишни работни контракти в качеството си на лобист за клиенти от Грузия, Казахстан, Ирак, Русия и др. Подозрителни са и връзките му с украинския опозиционен политически блок, както и с украински държавни служители. В процеса на разследването Патън съдейства активно на прокурорите, като си признава и за сумата от над 1 милион щ. долара, която той и анонимен руски гражданин получават в замяна на "популяризиране" идеите и действията на украинската политическа опозиция в САЩ. Полученото внушително финансово възнаграждение е "изпрано" през сметка в кипърска банка, където и самият Пол Манафорт, както стана ясно, е притежавал офшорно дружество за укриване на данъци.
Отново от сайта на Патън "лъсва" и работата му за "Кеймбридж аналитика" по време на междинните избори в САЩ през 2014 година. Патън подпомага компанията в изпробване и усъвършенстване на инструментите й за микротаргетиране и неправомерно събиране на лични данни. Известно е, че именно "Кеймбридж аналитика" работи през 2016 година с предизборния щаб на Тръмп, предоставяйки му събраните/ откраднати бази с лични данни.
И към днешна дата продължава разследването за злоупотреби със финансови средства от Комитета по инагурацията на Тръмп, оглавен от
Том Барак
Том Барак. Служители от Комитета отричат да са извършали съзнателни нарушения на закона. Главният "виновник" обаче отново побърза да се дистанцира от разследването, излизайки с официално изявление на Белия дом, в което се казва, че "действията и практиките на Комитета нямат нищо общо с президента на САЩ". Кратко и ясно! Изобщо носенето на каквато и да е отговорност не се оказва силната страна на Тръмп, нито в качеството му на президент, нито в качеството му на сериозен бизнесмен. Това проличава и от фасадната му, привидно благотворителна активност, развита от името на Фондация "Тръмп". 



4. Фондацията

             
           Съмненията около фондацията на Тръмп за злоупотреби със средства са така да се каже "черешката на тортата" в поредицата скандални разкрития около личността на Тръмп.  От журналистически разследвания на Вашингтон Поуст, Ню Йорк Таймс и др. става очевидно неправомерното изразходване на дарения за цели различни от благотворителните. Голяма част от първоначално шумно афишираните каузи на фондонабирането, след справка в подадените данъчни декларации, се оказват неосъществени. Това което недвусмислено се установява обаче е, че едно от най-големите дарения, правени от фондацията на Тръмп за 261,631 щ. долара е използвано не за благотворителна цел, а за реновиране на фонтана, намиращ се на площада пред хотела на Тръмп в Ню Йорк. От 2008 година насам, Тръмп не е "дарил" нито едно пени на собствената си благотворителна организация, разчитайки на други американски граждани, отделящи средства за добри каузи. В началото на 2018 година, щатският съдия на Ню Йорк - Барбара Ъндерууд повдига обвинения срещу Тръмп и трите му по-големи деца (които, забележете удобно са "настанени" в Управителния съвет на Фондацията) за перманентни нарушения на щатското законодателство, регламентиращо функционирането на благотворителните фондации. Според изявлението на съдия Ъндерууд, Фондация "Тръмп" не е нищо повече от "чекова книжка" за разплащания от името на Тръмп и компания за подозрителни публични каузи. Освен това Тръмп е използвал абсолютно неправомерно активите на благотворителната организация за покриване на лични финансови задължения, за веригата си от хотели, за бизнеса си с недвижими имоти, за лични разходи, вкл. и за  собствен автопортрет, поставeн на една от емблематичните му сгради в Маями. В изнесената от Ъндърууд официална информация, се разбира и за индиректно пренасочване на финансов капитал от Фондацията към президентската кампания на Тръмп. Допуска се, че повече от 2,8 милиона щатски долара, набрани от Фондацията за благотворителни цели са били разходвани по начин, който цели да повлияе на електоралния вот, като го "насочи" услужливо в желаната посока. Няколко дена преди първичните президентски дебати в Айова ( януари 2016 г), Тръмп се появява  на живо в телевизионно предаване за набиране на средства от Фондация "Тръмп" в подкрепа на американски ветерани от войната. Успяват да съберат 5,6 милиона щ. долара, половината от които директно отиват в касата на Фондацията. В нарушение на щатското и държавно законодателство, както става ясно от изнесената информация, старши сътрудници от предизборния щаб на Тръмп, в това число и тогавашният шеф на кампанията - Кори Левандовски са преразпределяли по свое усмотрение и с комерчески цели финансови средства от Фондацията към различни каузи, неправителствена организация и др. Информацията се потвърждава и от приложено копие на е-мейл от Левандовски до служител във Фондацията - Алън Вайселберг за пренасочване на част от събраните дарения към група военни ветерани и то тъкмо от Айова, и забележете само няколко дни след фондонабирането, с цел упражняване на политическо влияние и получаване на политическа подкрепа. Освен това, разследването на Ъндърууд доказва, че Фондация "Тръмп" е сключила най-малко пет самостоятелни сделки, които са незаконни, защото облагодетелстват частния бизнес на г-н Тръмп. Те включват:  100 000 щ. долара за уреждане на правни искове, заведени срещу един от туристическите комплекси на Тръмп - Мар-А-Лаго; 158,000 щ. долара за уреждане на правни искове срещу Националния голф клуб "Тръмп" от 2008 г.; и 10 000 долара похарчени на благотворителен търг за закупуване на споменатия автопортрет. Нито един от направените разходи не минава за одобрение през Борда на фондацията. Последният съществува само фиктивно, тъй като както става ясно от документите по разследването, за последно се е събрал през 1999 г.; не притежава ясно разписани критерии и правила по които да предоставя финансова помощ и не е одобрил на хартия нито един от направените разходи. Последните са потвърждавани еднолично и само от г-н Тръмп.
            И още един фрапантен случай, датиращ от 2013 година. Тогава Фондацията дарява 25 хил щ. долара на името на политическа организация " Справедливост за всички", подкрепяща преизбирането на Пам Бони за щатски съдия на Флорида. Абсолютно в нарушение на американското законодателство за даренията. В ежегодната си данъчна декларация обаче, Фондация "Тръмп" не посочва внесената сума като използвана за политически цели (разбираемо), но вписва дарение от 25 хил щ. долара за неправителствена организация, забележете със същото име "Справедливост за всички" само, че със седалище в Канзас. След установяване на данъчно-документалната измама, Фондацията на Тръмп се оправдава удобно със счетоводна грешка.
            За непредубедения читател до тук стана съвършено ясно, че Тръмп като президент и бизнесмен не притежава и най-елементарните базисни качества - предпоставки за ефективно лидерство. За това и манията по Тръмп е изненадваща, включително и в България където дори беше създадено Тръмп-общество. Анализатори "тръмписти" и досега твърдят, че неговата екстравагантност се дължи от части или на лежерно харизматично присъствие или на искреното му желание да спази предизборните си обещания. По ентусиазираните от тях говорят дори за Тръмп-революция. Единственото сигурно нещо обаче е отчайващата неспособност на този човек да бъде последователен и почтен както в своите бизнес начинания, така и по отношение на екзалтирания си избирател. Съвършено прав е Стив Банън, набързо "натирен" от Белия дом, който единствен разпозна истинския Тръмп и прогнозира неговото поведение:
1) Тръмп никога няма да се промени;
2) Опитите да бъде променен ще съсипят стила му;
3) Това няма никакво значение за поддръжниците на Тръмп;
4) Медиите, така или иначе, няма да го харесат;
5) По-добре е да се играе против медиите, отколкото в угода на медиите;                       
6) Претенциите на медиите, че са защитник на чистотата и точността на фактите, сами по себе си са алабализ­ми;
7) Революцията на Тръмп е атака срещу конвенционалните схващания и опит, така че по-добре да се приеме поведението на Тръмп, отколкото да се правят опити то да се смекчи или напълно да се промени.

Източници:


Коми, Дж. Безусловна вярност. Истина, лъжи и лидерство. София: Локус, 2018
Нанс, М. Киберзаговорът срещу Америка. София, 2017.
Николов, П.,И.Тодорова. Политическият консерватизъм. Сиела, 2017 г.
Улф, М. Огън и ярост.Белият дом на Тръмп отвътре. Колибри, 2018 г.
https://ag.ny.gov/press-release/attorney-general-underwood-announces-lawsuit-against-donald-j-trump-foundation-and-its
https://www.politico.com/story/2018/09/28/trump-emoluments-lawsuit-ruling-853272
https://www.washingtonpost.com/politics/mounting-legal-threats-surround-trump-as-nearly-every-organization-he-has-led-is-under-investigation/2018/12/15
https://www.nytimes.com/2018/06/14/opinion/donald-trump-foundation-lawsuit.html

 

No comments:

Post a Comment

"Стажантът" в Белия дом. За Тръмп и победоносния хаос в една президентска кампания.

от Ангелина Марковска        „Стажантът“ ( The Apprentice) е популярно американско реалити шоу с водещ Дон...